Ol vachèer

di Paolo Piani 06-02-2024


ÒL VACHÈER

Òl vachèer, a bunùra tüti li domàa,
fó dal léc’ al ghè tùca leuàa:
ògni santìsem dì de l’àn,
Pasqua, Natàal ù capodàn!

Dòpo ca, a stranguiù uìi viàat fó-gió ‘n dèl gòos,
èn póo de cafè e lac’ con ‘na mica de pàa pòos,
sùbet gió ’ndè la stala a darìgola al ga da ‘ndàa:
li vachi li möogia, li öl fée da rümmiàa!

(Ma òl fée, bisogna segàl,
tral-fó, muntunàl, tral-fó dapé e oltàl:
sa ‘l fa bèl, òl dì dopo te rèmet scià ‘l fée
… sa ’nvéci al pióof, ‘na sitìmana sa la te va bée…

E prüma amó tévet da vìi ‘ngrasàat,
e la gràsa ca còl gèrlo tèvet portàat,
còl ras-c’ la vava stredada belebée
sa te ölevet ca ‘l vignìs sü òl fée!)

Dopo uìi ‘mpignit la prisìif de fée spandüut,
col scàgn sóta ‘l cü e òl sadèl còi gionóc’ tignüut,
al ghe tùca muisc’, a pòlec ù a braca, còma sé öl,
la crapa pugiada sü ‘ndèl uètro del bes-ciöl,

‘na tèta par màa,
sü e gió a strizzàa,
‘ntàat ca ‘l pènsa: ‘stò mestéer da mac’
chi mèl fa fàa … del mal n’ó pó mai fàc’!

E àa chi che laóra coi machinari,
la vita la camina sü ‘ndi stès binari:
sempre domàa e sira te ghée da mùisc’ …
sempri te ghée l’orolòc’ che te spuisc’!

E dopo vìi muigiüut, te ghée da fàa-léc’:
tóo de fó la gràsa, mèt sóta pàia, fòia ù caréc’:
(la pàia sé da crumpàla, òl patüsc’ sü ‘n di bósc,
se da remàl-scià da dendomàa a fin ca l’è fósc).

E dòpo ca tüt ‘sto gran laoràa tée fàc’,
quant ca te vèndet èn litro del tò làc’,
còn cinquanta centésem al litro i te fréga …
quàasi dùu éuri e mèz i te domanda èn botéga!

al ghè nè amò

Il contadino

IL CONTADINO E LE SUE MUCCHE

Di buonora tutte le mattine, il mandriano
dal letto gli tocca alzare il suo ano:
ogni santissimo giorno dell’anno,
Pasqua, Natale o Capodanno!

Dopo che, a strabocconi ha trangugiato
un po’ di caffè e latte, con del pane avanzato,
subito giù nella stalla deve andare a regolare:
le mucche muggiscono, chiedono fieno da ruminare!

(Ma il fieno bisogna falciarlo,
spanderlo, ammonticchiarlo, spanderlo di nuovo e girarlo:
se fa bel tempo, il giorno dopo raccogli il fieno
… se invece piove, una settimana almeno…

E prima ancora dovevi aver concimato,
e il letame con la gerla avevi portato,
con il tridente andava sminuzzata finemente
se volevi il fieno crescesse pienamente!)

Dopo la mangiatoia di fieno aver riempito,
con lo sgabello sotto il sedere e il secchio pulito,
gli tocca mungere, a pollice o a mano piena, come si è usati,
la testa appoggiata sulla pancia della bestiola, concentrati,

una tetta per mano,
su e giù a strizzare piano piano,
e intanto pensa: questo mestiere da matto
chi me lo fa fare … del male mai ne ho fatto!

E quelli che adesso lavorano con i macchinari,
anche per loro la vita viaggia sugli stessi binari:
sempre mattina e sera le mucche devi mungere …
sempre hai il tempo dietro di te a pungere!

E dopo aver munto, alle mucche il giaciglio devi rinnovare:
asportare il letame, paglia o fogliame asciutti sparpagliare,
(la paglia la devi comprare, il fogliame te lo devi procurare nel bosco:
costa fatica dal mattino presto fino a sera quando sarà fosco).

E dopo che tutte queste cose avrai fatte,
quando vendi un litro del tuo latte,
con cinquanta centesimi ti avranno liquidato,
quasi due euro e mezzo ci vorranno al Supermercato!

by Paolo Piani